Predictief onderhoud Predictief onderhoud

Ultrasoonmetingen

De eerste indicatie dat een machine niet correct werkt, is vaak een vreemd geluid. Maar ons menselijk gehoor is niet scherp genoeg om alle frequenties te vatten. Zo vallen alle geluidsgolven boven de 20 KHz buiten ons bereik. Nochtans wijzen ook die geluiden vaak op een defect.

Gerichte geluidsmetingen

Onze ultrasoonmetingen registreren geluiden die het menselijke oor niet kan waarnemen. Dankzij de directionele werking van US-geluidgolven weten we ook precies waar de afwijkende signalen hun oorsprong vinden.

Ultrasoonmetingen voor predictief machine onderhoudUltrasoonmetingen voor predictief machine onderhoud

Veel toepassingsmogelijkheden

Ultrasoonmetingen zijn onmisbaar in de volgende gevallen:

  • Controle van machines - Samen met warmtemetingen en trillingsonderzoek zorgen geluidsgolven voor een compleet beeld van het fucntioneren van de machine. Ze zijn onfeilbaar in de detectie van afwijkingen bij snelle en trage kogellagers, collectorborstels, rondsels, afsluitkleppen, injectoren, veren en lagers. Bovendien geven ze ons zicht op ongewone en storende trillingen van machines en algemeen rotating equipment.
  • Lekdetectie - Vaak zijn geluidsgolven de beste methode om lekken snel op te sporen. Ze werken bijzonder goed bij de precieze lokalisatie van lekken in leidingen, koppelstukken, ventielen, kleppen, turbines, condensoren, transformatoren, stroomonderbrekers en relais.
  • Dichtheidsonderzoek - Is een reservoir of brandstoftank niet helemaal correct afgesloten? Dan brengt een snelle ultrasone meting de precieze locatie van het lek in kaart zodat we het snel kunnen dichten.

Bekijk enkele cases over Predictief onderhoud