Trillingsmeting op maat  

Een klant in de automobiel industrie wenst een bepaalde machine op te volgen. De machine is een draaitafel, deze tafel wordt manueel aan één zijde gevuld met stukken. Nadat deze 180° gedraaid heeft, worden de stukken er door robots afgehaald. 

Probleemstelling

Tijdens normaal bedrijf is deze machine niet bereikbaar. Bij een korte pauze van de lijn kunnen er metingen gemonteerd worden. Gezien deze tafel een aantal keer draait tot volgende mogelijkheid tot verwijderen van sensoren, is een bekabelde oplossing niet mogelijk. Het draaien van deze tafel duurt slechts enkele seconden, inclusief versnellen en vertragen. Op de markt zijn er diverse leveranciers die WIFI oplossingen bieden, dit beidt een oplossing voor standaard machines. Bij deze machine is het belangrijk een volledige transient meting uit te voeren. Oplossing ons meerkanaals troubleshoot toestel beschikt over alle mogelijkheden ter datacaptatie. Dit toestel werd gevoed via batterijen, hiermee kunnen we een meettijd halen van +/- 2h, continu meten. De verbinding naar de laptop werd via standaard WIFI uitgevoerd. De data wordt op het toestel bewaard, ook het meetprogramma loopt lokaal. De laptop dient enkel ter visualisatie van de signalen en als afstandsbediening. Op deze manier kunnen we het toestel en de sensoren plaatsen tijdens een korte onderbreking van enkele minuten. In dit geval worden er 4 sensoren geplaatst. Na montage start de productielijn gewoon verder. Via deze oplossing kunnen de trillingssignalen gemeten worden:

Oplossing

Ons meerkanaals troubleshoot toestel beschikt over alle mogelijkheden ter datacaptatie. Dit toestel werd gevoed via batterijen, hiermee kunnen we een meettijd halen van +/- 2h, continu meten. De verbinding naar de laptop werd via standaard WIFI uitgevoerd. De data wordt op het toestel bewaard, ook het meetprogramma loopt lokaal. De laptop dient enkel ter visualisatie van de signalen en als afstandsbediening. Op deze manier kunnen we het toestel en de sensoren plaatsen tijdens een korte onderbreking van enkele minuten. In dit geval worden er 4 sensoren geplaatst. Na montage start de productielijn gewoon verder. Via deze oplossing kunnen de trillingssignalen gemeten worden:

Acd-trillingsmetingopmaat1
ACD-trillingsmeting2

Besluit: 

Deze case toont aan dat we voor zeer specifieke situaties oplossingen kunnen bedenken, zodat trillingsanalyse een haalbare tool wordt voor alle types machines.